Fénykezelés története


A napfény gyógyító erejének felismerésétől és tudományos alkalmazásától (helioterápia)  hosszú út vezetett a lágy-lézerek megszületéséig és orvosi-, állatorvosi alkalmazásáig.

1961-ben Ali Javan-, William Bennet Jr és  Donald Herriott megalkották az első infravörös He-Ne lágy-lézert, s az első orvosi alkalmazására is sor került a Columbia-Presbyterian Hospital-ban.

1966-ban Dr. Mester Endre orvos professzor a kisteljesítményű  lézer (lágy-lézer, azaz a soft laser) hatásának kutatási eredményét publikálta világszenzációként az Orvosi Hetilap hasábjain: Bizonyította, hogy a „lágy-lézer” az élő szervezetre „BIOSTIMULÁCIÓS”, azaz gyógyulást serkentő hatást fejt ki. 

E tapasztalás annyit jelent, hogy a beteg sejtek-, szövetek-, és szervek „lágy-lézerfénnyel“ világítva gyorsabban képesek regenerálódni (pl.: a sebgyógyulás felgyorsul). A lézerfénnyel „bevilágított” területen új sejtek, szövetek, sőt új hajszálerek is képződnek.

Emellett a lézerfény stimulál bizonyos immunfolyamatokat, továbbá számos gyógyulást serkentő hatása is van a szervezetre, pl.: fájdalomcsillapító, gyulladás- és ödéma (duzzanat) csökkentő stb.

Az 1970-es évek végén magyar fizikusokból és orvosokból álló kutató csoport  rájött arra, hogy a jótékony „biostimulációs“ hatásoknál a lézerfény „polarizációjának” fontos szerepe van.

Mivel akkoriban a lézerek nagyon drágák és kis hatásfokúak, sőt az emberi szemre veszélyesek is voltak, ezért ez a kutató csoport létrehozott egy jóval olcsóbb és a szemre nem veszélyes „közönséges” lámpát, aminek a fényét polarizálták. Ez volt a mai polarizált fényű lámpák (pl.: BIOPTRON lámpák) elődje.

Az elmúlt ötven év fényterápiás sikertörténete bebizonyította, hogy a polarizált fény igen jó hatással van az emberi és állati szervezetre.

Az utóbbi évtizedben kifejlesztett félvezető lágy-lézerek azonban már nagyobb teljesítményűek, nagyobb hatásfokúak és olcsóbbak is, mint a polarizált fényű lámpák, de az emberi és állati szemre még mindig veszélyesek voltak. A lágy-lézer, azaz a soft laser eszközökből kilépő párhuzamos fénynyalábokat a szemlencse fókuszálja a szem ideghártyájára, melynek komoly szemsérülés is lehet a következménye.

Ezért több éves kutató-fejlesztő munka után 2012-ben Rózsa professzor úr és munkatársai olyan speciális „lágy-lézert” hoztak létre, amely az emberi és állati szemre egyaránt veszélytelen és így lehetővé vált, hogy a polarizált fényű lámpák helyett ÚJ-, OLCSÓ-, HATÉKONYABB ÉS BIZTONSÁGOS LÁGY-LÉZER FÉNYTERÁPIÁS eszköz, a SAFE LASER (150, 500 Infra, 1800 Infra és az 580 Duo) kerülhessen az Ön kezébe, mellyel már otthonában kezelheti „két-, vagy négylábú” szeretett családtagját. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Rózsa professzor úrék alkotta Safe Laser orvostechnikai eszközök igazi Hungarikumok, hisz a „biztonságos lézer” szabadalmuk szerint készülő eszközök Hazánk szülöttei. Bízom abban, hogy a Safe Laser orvostechnikai eszközök gyorsan világhódító útra lépnek, hogy a világ két– és négylábú” betegeknek adják meg a gyógyulást!”

Cit.: med. vet. Dr. Szmollény Gábor állatorvos


Dr. Rózsa Károly
lézer fizikus, az MTA doktora

(1939 - 2017)

„Artificem commendat opus.” Cit.: Horatius

(„Alkotót alkotása dicséri.” Idézet: Horatius)


Miért hatékonyabb a “lágy-lézeres” fényterápiás eszköz, mint a hagyományos polarizált fényű lámpa?

A lézer fényének élettanilag sokkal több jótékony hatása van, mert a fénye nem csak polarizált (egy síkban rezgő), mint a polarizált fényű lámpáé, hanem ezen felül koherens (szabályos hullámtulajdonságú) és monokromatikus (egyszínű) is.

A koherens lézerfénynél az azonos fázisban rezgő fényhullámok és a kezelendő felületen kialakuló intenzitás-modulációk az emberi és állati szervezetekben sejt szinten fontos élettani folyamatokat tudnak beindítani. A koherencia kizárólag a lézer fényforrásokra jellemző.

A monokromatikus lézerfény élettanilag a legfontosabb hullámhossz tartományban, a 630nm és a 870nm között adja le a teljesítménye 100%-át, míg a polarizált fényű lámpa teljesítménye szétoszlik a teljes 480-3400nm-es hullámhossz tartományban. Ez azt jelenti, hogy a polarizált fényű lámpánál az élettanilag fontos hullámhossz tartományra csak nagyon kicsi teljesítmény jut, ezért nem olyan hatékony, mint a lágy-lézeres fényterápia. A Safe Laser munkacsoport összefoglalta az elmúlt 50 év orvos szakmai kutatások és gyógyító tapasztalatok eredményeit és ebből alkották meg a leghatékonyabb hullámhosszokon gyógyító 660nm-es Safe Laser 150-es és a 808nm-es Safe Laser 500 Infra és az 1800 Infra készülékeiket. Rózsa professzor úr munkacsoportja által fejlesztett  Safe Laser 150-es, 500-as Infra és az 1800-as Infra készülékek hullámhosszai az emberi és állati szövetek „élettani fényablakában”, a szervezetbe legmélyebben behatolni képes hullámhossz tartományban működnek. A Safe Laser 580 Duo (500mw Infra és 80mw-kék) készülék új lehetőséget nyit az állatgyógyászatban…

Kísérletek igazolták, hogy a lézerfénnyel kezelt sebek 20%-kal gyorsabban gyógyultak, mint a polarizált lámpával bevilágított felületek.*

Sőt például fekélyes sebek, amik a hagyományos polarizált fényterápia hatására sem gyógyultak, a lézeres kezelések után behegedtek.*
 

   
 

* Dr. Mester Endre – Soft laser terápia 3.1. Laser irradiáció - Háziorvosi könyvek

 Főoldal